Mount And Blade Warband - Kitap Okuma ve Kitap Özellikleri







Mount and Blade'de kolay yoldan özellik yükseltmenin bir yoludur. Tabii ki kısa sürede +1 özellik kazanmak bahsettiğim kadar da kolay değil. İstediğimiz kitabi öncelikle nasıl okuyabileceğimizden ardından hangi kitapların ne işe yaradığı ve hangi kitabın ne gibi durumlarda okunması gerektiğini en standart şekilde açıklayacağım.


Kitap Okuma, Kitap Nasıl Okunur?

    Bir şehrin hanına gittiğinizde Kitap Satıcısını gördünüz. İstediğiniz özelliği artıra kitabı satın almanız gerekiyor.Meblağ genellikle 5000-9000 dinar arasında değişir.Bu yüzden benim tavsiyem kitabın özelliği ne olursa olsun hatta ne kadar aranız olursa olsun kitap okuma işlemlerini mutlaka oyunun orta bölümlerinde yan karakter seviye iken sol alt köşedeki 'Kamp' yazısına tıklıyoruz. Ardından 'Bir İşe Giriş' dedikten sonra 'Okuma için bi kitap seç' diyoruz ve kitabın ismine tıklıyoruz. Bunu dedikten sonra karakterimiz bir yerde beklerken,handa konaklarken, yolda yürürken, kamp kurarken, kısaca her türlü bekleme işlerinde o kitabı okuyacaktır. Kitabı okuma süresiyle ilgili tam bir gün sayısı yok. Fakat bekleme süreniz bittiği anda Örneğin;kale kuşatması için 'Duvara saldırmayı bekle' süresi bitti,savaştınız.) envartere gelip kitabın üstüne bakarsanız kitabın % kaçının okunduğunu yazacaktır.
   Şunu belirtmek lazımdır ki bazı kitapları okumaya gerek yoktur. Üzerinde 'envarterdeyken x özelliğine +1' yazısı varsa o kitap sadece envarterinizde durmalı. İsterseniz de okunmaz yani özelliğini direkt kazandırır.


Kitap Çeşitleri ve Kazandırdıkları

De Re Militari > Taktik +1

Büyük Alexnus'un Hayatı > Liderlik +1

Rhetorica Herennium > İkna +1

Nesnelerin üzerine denemeler  > Ticaret +1

Kılıçarla Savaşma Sanatı > Silah ustası +1

Mekanik Teoremler > Mühendislik +1

The Book of Healing > Envarterdeyken Şifa +1

The Great Book of Surgery > Envarterdeyken Yara Bakımı +1


Kitapları Ne Gibi Durumlarda Okumalıyız?

Paramız var diye istediğimiz anda kitabı okumak oyununuzun kalitesine zarar verir.Bu cümlemi açıklayayım. Örneğin; Bir Lordsunuz ve ileride kendi krallığınızı kuracaksınız.Bunun için iyi bir liderlik özeliğine ihtiyaç duyacaksınız.Kafanızda Liderlik özelliğimi 8 yapsam yeter olarak planladığınızı varsayalım. Karizma özelliğiniz bunun için 24 kadar olmalı. Bu durumda kitap sizin için çok büyük bir avantaj olacaktır.İster karizmayı 24 yapıp Liderliği de 8 yaptıktan sonra Büyük Alexnus'un Hayatı kitabını okuyup liderliğinizi 9 yaparsınız, isterseniz de 3 karakter seviyesini karizmaya harcamadan 24 yerine 21 vererek liderliği 7 yapıp kitap sayesinde 8'e ulaşırsınız.
   Yani demek istediğim şu ki: okuyacağınız kitap ne olursa olsun, o kitabı okumadan önce kazanacağınız özelliği kafanızda maksimum seviyeye getirmiş olun. Mesela Çevikliği 15'te bırakacaksanız, silah ustası özelliğini 5 yapıp Kılıçlarla Savaşma Sanatını okuyun ve olsun size Silah Ustası Seviye 6.
   Bu durumu her kitap için uygulayın derim.
   Tabi bir de parası var  bu işin. Toplam paranızı sarsabilecek pahalılıkta genellikle kitaplar.Bu yüzden Oyun başlarında okumasanız bile satın almayın.Ancak bir hatırlatma yapayım. Örneğin 7000 dinara aldığınız kitabı geriye 1000-1500 gibi bir paraya satacağınız için bu da rahatlatıcı bir etken. Yani okunan kitabı geri satarsanız da özellik kaybı olmaz.(Elbette özelliği envarterdeyken veren bir kitap değilse)


Son Tavsiyeler

  Benim şahsi görüşüme göre her kitabın okunması gereksiz. Örneğin Mühendislik becerisini bir yandaşa yaptırın ve siz hiç vermeyin o özelliğe.O yandaş sayesinde kale ve şehirleri çok kısa zamanda kuşatabilirsiniz.
   Ya da Cerrahlık özelliklerini Jeremus'a yaptırın siz hiç vermeyin.Hiç yetenek puanı harcamadan bu özellikleri o karşılasın. Aynı durum 'Grup Yeteneği' özelliği taşıyan her özellik için geçerlidir.Bırakın yandaşlar yapsın onları. Siz bireysel yeteneklerinize odaklanın. Bu sebeple okuyacağınız kitabın özelliği öncelikle 'Kişisel Kabiliyet' olmalı. Daha sonradan Fantezi olarak tüm kitapları da okuyabilirsiniz. Para var huzur var :)

  Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Teşekkür ederim. İyi oyunlar.

Yorumlar

  1. Güzel bir rehber elinize sağlık ama kitapların özelliklerinde bir karışıklık olmuş the book of healing yara bakımı +1 ve the great book of surgery +1 cerrahlık vermesi lazım

    YanıtlaSil
  2. Silahlar Kitapçığı -> Envanterde iken +1 Talim

    YanıtlaSil
  3. tek merak ettiğim envanterdeyken ... +1 yazmayan kitaplarin ne işe yaradıgını öğrenmekti ögrenemedim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. envanterdeyken +1 yazmayan kitapları aldıktan sonra kamp kurup bir işe giriş diyorsun sonra da bir kitap okumaya başla diyip kitabı seçiyorsun oyun sana biraz okudun gibi bir şey diyor sonra zaman geçtikçe karakterin sen bir şey yapmasan da kitabı yavaş yavaş okuyor envanterden kitabın üstüne gelip % kaç okuduğuna bakabilirsin tamamını okumayı bitirdikten sonra da o beceriyi elde edersin mesela Büyük Alexnus'un Hayatı okudun okumayı bitirdikten sonra kalıcı liderlik +1 kazanırsın yani kitabın envanterinde kalmasına gerek kalmaz yani okumayı bitirdikten sonra kitabı satabilirsin

      -Napstablook22

      Sil

Yorum Gönder